Biyografi

Ali Poyrazoğlu

Ali-Poyrazoglu-Fotograflari-14

Ali Poyrazoğlu

Doğum tarihi: 9 Temmuz 1946
Doğum yeri: İstanbul/Türkiye
Ebeveynleri: Melike Poyrazoğlu, Mahmut Haydar Poyrazoğlu
Kardeşleri: Suat Saide Poyrazoğlu, Mehmet Harun Poyrazoğlu
Mesleği: Tiyatrocu,Oyuncu
Aktif yılları: 1960’dan beri
Resmi web sitesi: alipoyrazoglu.com.tr
Sosyal Medyada

twitter
Başlıklar

Hakkında

Merhabalar bayağıdır biyografi yazısı yazmayı unutmuşum. Bugün büyük bir ustanın biyografisiyle karşınızdayım.1 Eylül gibi anlamlı bir günde biyografi yazmak ve önemli bir ustayı yazmak başka bir zevk.1 Eylül’ün önemi ise bugün Dünya barış günü. Dünyada bu olmasa da yine de hatırlatmak gerekir.1 gün bari savaşmadan durmak! Neyse bu sayfa değerli ustamız Ali Poyrazoğlu’nun ve onun biyografi derlemesiyle devam edelim…

Biyografisi

Ali Poyrazoğlu, 9 Temmuz 1946 tarihinde İstanbul’da doğdu. Aslen Fatsalıdır. Pertevniyal Lisesini bitirdikten sonra İstanbul Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Tiyatro hayatına 1959′da Şehir Tiyatrosu’nda “Tarla Kuşu” oyunuyla başladı.

Ulvi Uraz Tiyatrosu,, Kent Oyuncuları Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Ayfer Feray Tiyatrosu, ve Arena Toplulukları’nda çalıştı. 1972 yılında “Ali Poyrazoğlu” Tiyatrosu’nu kurdu. New York Broadway’de sahneledikleri “Pera Palas” adlı oyunda İngilizce başrol oynadı.Sinemaya 1970′de başladı. 1975’de seks filmleri furyasına katıldı, ve kısa bir sürede yirminin üzerinde film çevirdi. Bu dönemde sadece iki yıl içinde Hop Dedik Kazım, Kadınlar Hayır Derse, Çapkın Kızlar, Canavar Cafer, Deli Deli Tepeli, Çukulata Sevgilim, Kazım’a Ne Lazım, Beş Atış Yirmibeş, Bir Baba Hindi, Çılgın Gençlik, Çilli Yavrum Çilli, Çin İşi Japon İşi, Elma Şekeri, Kokla Beni Melahat, Bulunmaz Uşak, Kayıkçının Küreği, Çifte Kavrulmuş, Mahallede Şenlik Var, Namus Belası, Ne Alsan İki Buçuk gibi filmlerde rol aldı.

Daha sonra 1986 yılına kadar Yeşilçam’ı bıraktı. 1986’da “Asiye Nasıl Kurtulur?” filminde rol aldı. 1988 tarihinde Mazhar Alanson ile başrolünü paylaştığı Arkadaşım Şeytan adlı filmde rol aldı. Bu filmdeki Şeytan rolü ile 1989’da 2. Ankara Film Şenliği’nde En İyi Yardımcı erkek Oyuncu; “9” (Dokuz) filmindeki rolüyle ise 2003’de 8. Sadri Alışık Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.

1976 yılında Ali Uyanık adını kullanarak 45 devirlik bir plak yaptı. A yüzünde Tufaya Bak Tufaya, B yüzünde ise İcabında Fenerbostan adlı parçalar yer aldı.

1986 yılında Vasıf Öngören’in aynı adlı eserinden ikinci sinema uyarlaması olarak, Barış Pirhasan’ın senaryolaştırdığı, Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı “Asiye Nasıl Kurtulur ?” adlı sinema filminde Müjde Ar ile başrolde oynadı. Diğer rollerde ise Hümeyra Akbay, Füsun Demirel, Tuncay Akça, Güler Ökten, Yaman Okay, Ali Yaylı, Dursun Ali Sarıoğlu, Defne Halman gibi oyuncular oynamıştır.

Ali Poyrazoğlu’na 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir.

Ali Poyrazoğlu’nun, yıllar önce Londra’da tiyatro yaparken tanıştığı Ingrid adlı kadından 1989 doğumlu bir oğlu vardır. Oğlunu 3 yaşındayken bırakıp İstanbul’a dönmüş.

TV Yapımları

  • Ahududu
  • Kim Bunlar
  • İnsanlık Hali
  • Ali Uyanık
  • Aile Bağları
  • Oğlum Çiçek Açtı
  • Babam 9 Doğurdu

Tiyatro Oyunları

  • Tarla Kuşu (1959)
  • Beni Unutma!
  • Az Sonra
  • Tanımadığım Adamlar
  • Tak Tak Takıntı
  • Ben Eskiden Küçüktüm
  • Sağlık Olsun
  • Havada Bulut
  • Ödünç Yaşamlar
  • Kobay
  • Pera Palas
  • Eski Çamlar Bardak Oldu
  • Oğlum Çiçek Açtı(1984)
  • Uzaktan Gelen Piyano Sesleri
  • Hoşça Kal İstanbul(1986)
  • Dünyalar
  • Yanımdaki Yatak
  • Seçimler
  • Çılgınlar Kulübü (1979)
  • Orkestra
  • Ali Harikalar Diyarında” (1992)
  • Uzakta Piyano Dersleri” (1992
  • Morfin
  • Deliler Boşandı
  • Evet Evet Evet
  • Kelebek
  • İpteki
  • Düşenin Dostu
  • Hakkımı Ver Hakkı
  • Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım
  • Satıcının Ölümü
  • Hamlet
  • İyi Günde, Kötü Günde
  • Koçum Benim
  • Beni Yeniden Sev

Filmografisi

  • 2000 – Sünnet Holding (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 1999 – Aile Bağları (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 1993 – İnsanlık Hali (TV Dizisi) (Yönetmen)
  • 1993 – İnsanlık Hali (TV Dizisi) (Senaryo)

Oyunculuk Yaptığı Film&Diziler

  1. 2013 – Erkekler (Dr. Nazım) (Sinema Filmi)
  2. 2012 – Buz Devri 4: Kıtalar Ayrılıyor (Türkçe Seslendirme) (Sinema Filmi)
  3. 2011 – Ünye de Fatsa Arası (Kendisi) (Sinema Filmi)
  4. 2011 – Burada Laf Çok (Kendisi)(Tv Programı)
  5. 2010 – Sultanın Sırrı (Emanuel Bettencourt Seslendirmesi) (Sinema Filmi)
  6. 2010 – Kardelen (Seslendirme) (Sinema Filmi)
  7. 2009 – Renklerde Kaybolan Hayat (Seslendirme) (Sinema Filmi)
  8. 2009 – Kayıp Armağan (Abdülhamit II / Seslendirme) (TV Filmi)
  9. 2009 – Buz Devri 3 : Dinozorların Şaf… (Manny (Seslendirme)) (Sinema Filmi)
  10. 2008 – Anında Görüntü Show (Kendisi) (TV Dizisi)
  11. 2007 – Don Kişot (Türkçe Seslendirme) (Sinema Filmi)
  12. 2006 – Cesur Balık (Türkçe Seslendirme) (Sinema Filmi)
  13. 2006 – Buz Devri 2: Erime Başlıyor (Türkçe Seslendirme) (Sinema Filmi)
  14. 2006 – Asterix Vikinglere Karşı (Türkçe Seslendirme) (Sinema Filmi)
  15. 2004 – Ayın Karanlık Yüzü (Haşim) (Sinema Filmi)
  16. 2003 – Beybaba / Koltuk (TV Filmi)
  17. 2002 – O Şimdi Asker (Hüseyin) (Sinema Filmi)
  18. 2002 – Küçük Kardeşim 2 (Türkçe Seslendirme) (Sinema Filmi)
  19. 2002 – Buz Devri (Manfred Seslendirme) (Sinema Filmi)
  20. 2002 – Astériks ve Oburiks: Görevimiz… (Sezar Seslendirme) (Sinema Filmi)
  21. 2002 – Abdülhamit Düşerken (İslam Bey) (Sinema Filmi)
  22. 2002 – 9 (Dokuz) (Firuz) (Sinema Filmi)
  23. 2001 – Kediler ve Köpekler (Türkçe Seslendirme) (Sinema Filmi)
  24. 1999 – Asteriks ve Obeliks: Sezar’a K… (Türkçe Seslendirme) (Sinema Filmi)
  25. 1999 – Aile Bağları (Ali Kaptan) (TV Dizisi)
  26. 1996 – Beyaz Show (Kendisi) (Tv Programı)
  27. 1995 – Yer Çekimli Aşklar (Adnan) (Sinema Filmi)
  28. 1993 – İnsanlık Hali (TV Dizisi)
  29. 1988 – Arkadaşım Şeytan (Şeytan) (Sinema Filmi)
  30. 1986 – Asiye Nasıl Kurtulur (Selahattin) (Sinema Filmi)
  31. 1981 – Şabancık (Konuk Oyuncu) (Sinema Filmi)
  32. 1980 – Beş Parasız Adam (Kontenjan Kazım) (Sinema Filmi)
  33. 1976 – Çifte Kavrulmuş (Sinema Filmi)
  34. 1976 – Ne Alırsan İki Buçuk (Ali) (Sinema Filmi)
  35. 1976 – Namus Belası (Sinema Filmi)
  36. 1976 – Mahallede Şenlik Var (Sinema Filmi)
  37. 1976 – Kayıkçının Küreği (Lüfer Ali) (Sinema Filmi)
  38. 1976 – Bulunmaz Uşak (Sinema Filmi)
  39. 1976 – Arzu (Konuk oyuncu) (Sinema Filmi)
  40. 1975 – Çılgın Gençlik (Sinema Filmi)
  41. 1975 – Çukulata Sevgilim (Ali) (Sinema Filmi)
  42. 1975 – Çin İşi Japon İşi (Berber Ali) (Sinema Filmi)
  43. 1975 – Çilli Yavrum Çilli (Ramazan) (Sinema Filmi)
  44. 1975 – Çapkın Kızlar (Ahmet) (Sinema Filmi)
  45. 1975 – Kokla Beni Melahat (Sinema Filmi)
  46. 1975 – Kazım’a Ne Lazım (Sinema Filmi)
  47. 1975 – Kadınlar Hayır Derse (Ali Bey) (Sinema Filmi)
  48. 1975 – Elma Şekeri (Ali Seçkin) (Sinema Filmi)
  49. 1975 – Deli Deli Tepeli (Hüsnü Adembaba/Ali) (Sinema Filmi)
  50. 1975 – Canavar Cafer (Cafer) (Sinema Filmi)
  51. 1975 – Bir Baba Hindi (Sinema Filmi)
  52. 1975 – Beş Atış Yirmibeş (Sinema Filmi)
  53. 1974 – Sokak Şarkıcıları (TV Dizisi)
  54. 1974 – Kısmet (Murat Mertoğlu) (Sinema Filmi)
  55. 1974 – Hop Dedik Kazım (Sinema Filmi)
  56. 1974 – Ahududu (TV Dizisi)
  57. 1973 – Gazi Kadın / Nene Hatun (II. Abdülhamit) (Sinema Filmi)
  58. 1972 – Cevriye’nin Kızları (Müşteri Temsilcisi) (Sinema Filmi)
  59. 1972 – Acı Sevda (Seslendirme) (Sinema Filmi)
  60. 1970 – Ölüm Emri (Ali) (Sinema Filmi)
  61. 1970 – Gönül Meyhanesi (Ali) (Sinema Filmi)
  62. 1969 – İntikam Yemini (Sinema Filmi)
  63. 1969 – Tatlı Sevgilim (Sinema Filmi)

Videoları

https://www.youtube.com/watch?v=JPjGfq13v98

Bu bilgimizde dikkatinizi çekebilir:  Bulut Aras

Fotoğrafları

Kaynaklar

Kaynaklardan toplanarak derlenmiştir.

yeni-yil-agaci-ucuzyeni-yil-agaci-ucuz
MaksatReklam

Yılbaşı Yaklaşıyor!Sizin İçin Küçük Bütçeyle,Büyük Şeyler Alacağınız,Sanal Dükkan Keşfettik!

Yılbaşı Süsleri,Yılbaşı Hediyeleri ve Parti Malzemeleri Kadın hediyelik ürünleri çok ucuza gidiyor!

bir yorum bırak

Cevap Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MAKSATREKLAM

yukarı