Gezi Rehberi

Bir Akdeniz İncisi Mersin

instagram takipçi hilesi

 Mersin, Türkiye’nin bir güney şehridir. Batısında Antalya, kuzeyinde Karaman, Konya ve Niğde, doğusunda ise Adana bulunmaktadır. Mersin’in 13 tane ilçesi bulunmaktadır; Akdeniz, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar Mezitli, Mut, Silifke, Tarsus, Toroslar, Yenişehir. 2007 yılında Mersin nüfusu 1.595.938 iken en son sayıma göre 2015 yılında nüfus 1.745.221’e çıkmıştır. Yüz ölçümü 15.620 km2 olan Mersin’in kilometrekaresine 112 insan düşmektedir ve en kalabalık ilçesi Tarsus’tur. Tarsus’un nüfusu 326.063’tür ve nüfus hâlâ artmaktadır.
Mersin'in konumu ve ilçeleri

Mersin’in Konumu ve İlçeleri*

MERSİN’İN GEÇMİŞİ

 Mersin geniş bir tarihe sahiptir. Mersin’in tarihine bakacak olursak; Mersin’in eski adı İçel’dir ve ismini zamanında burada yaşayan bir Türkmen aşiretinden almıştır. Mersin, geçmişte farklı inanışlardan ve ırktan insanları da içinde barındırmıştır. Hatta hristiyanlara ait kiliseler hâlâ aktifliğini korumaktadır. Bir açıdan bakacak olursak bir hoşgörü şehridir Mersin. Mersin’in tarihinin diğer bir yüzünde ise; Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Yumuktepe Höyüğü’nde çok eski kalıntılar bulunmuştur ve bunlar Mersin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir. Çok eski kalıntılar bulunmasına rağmen Mersin’in asıl ortaya çıkış döneminin 1800’lü yıllar olduğu söylenir. Çünkü; pamuk vb. tarım ürünleriyle uğraşan insanlar demir yollarının 1886’da devreye girmesiyle ticarete atılmıştır. Ve bu adım Mersin’in gelişmesindeki en önemli rolü üstlenmiştir. Mersin bir ticaret şehri olmuştur.liman

Mersin Limanı**

MERSİN’İN GÜZELLİKLERİ

 Bahsettiğimiz ticaretle zaman içinde gelişen Mersin bir liman şehri olmuştur ve Türkiye’nin en büyük limanına sahiptir. Süveyş Kanalı’nın olması Mersin Limanı’nın önemini daha da arttırmıştır.Şehrin ticari yanı dışında sahili, yemekleri, yetiştirdiği önemli insanları olsun oldukça ilgi çekicidir. Yazları denize girmek için genelde insanlar Mersin’in batısını (Erdemli, Susanoğlu, Kızkalesi, Soğuksu, Akkum gibi yerleri) tercih ederler. Çünkü; gerek doğusunda olsun gerek merkezinde olsun deniz girilmeye elverişli değildir. Bunun en büyük nedeni ise merkezde plajlar yerine uzun ve güzel bir sahil şeridinin olmasıdır ve Mersin Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahiptir. Mersin’in diğer bir bilinen tarafında ise yemekleri vardır. Tantuni dediğiniz zaman çoğu insanın aklına Mersin gelir. Tantuni bir et yemeğidir ve yediğinizde vazgeçemeyeceğiniz bir yemektir. Diğer yemekleri ise övelemeç, batırık telatür ve yüzük çorbasıdır. Sayamayacak kadar çok yemek kültürüne sahip bir şehirdir Mersin. Yemeğin üstüne elbet tatlı yemek istersiniz. Mersin’in bilinen tatlıları ise kerebiç ve cezeryedir. Mersin’den sevdiklerime ne götürsem diye düşünürseniz büyük ihtimalle bu tatlılardan birini tercih edersiniz. Mersin’in tanınmış yüzleri ise şu isimlerden oluşuyor; Ahmet Hamdi Ongun, Ali Kahramanlı, Bergen, Erman Toroğlu, Haldun Dormen, Ahmet Mete Işıkara, Kadir Doğulu, Mansur Ark, Nevit Kodallı, Nurettin Rençber, Seyfi Alanya, Kerim Zengin. Şimdilik bilinen Mersinli ünlü isimler bunlar.

Tantuni

Mersin’in Meşhur Yemeği Tantuni ***

 Mersin merkez olarak küçük bir şehirdir. Ama ilçeleriyle birlikte hesaba katacak olursanız şehir bayağı büyür. “Mersin’e nasıl ulaşırım?” diye sorarsanız. Kara yolu ulaşımında sorun yaşamazsınız sadece havaalanı ulaşımı için en yakın şehir olan Adana’ya gitmek mecburiyetindesiniz oradan kara yolu ile Mersin’e gelebilirsiniz. Serin sahiliyle, sıcak kanlı insanlarıyla,yemekleriyle,tatlılarıyla mükemmeldir Mersin. Sonuç olarak Mersin tam yaşanabilecek bir şehirdir. Sizi hem yaşar hem de yaşatır bu şehir… Esen kalın.

Videolar

Kaynaklar

  • *https://tr.wikipedia.org adresinden alınmıştır.
  • **http://www.mersinport.com.tr adresinden alınmıştır.
  • ***http://www.theguideistanbul.com adresinden alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu