Biyografi

Müşfik Kenter

Musfik-Kenter-21

Müşfik Kenter

Doğum Tarihi: 9 Eylül 1932
Doğum Yeri : İstanbul,Türkiye
Ölüm Tarihi : 15 Ağustos 2012 (79 Yaşında aramızdan ayrılmıştır.)
Ölüm Yeri : İstanbul,Türkiye
Uyruk:Türkiye
Kardeşleri: Yıldız Kenter
Eşi: Kadriye Kenter (e. 1976–2012), Esin Şerbetçi (e. 1963), Oya Kenter (e. ?–1963), Mehlika Kenter, Gülsüm Kamu
Çocukları: Mahmut Kenter, Elvan Kenter, Balam Kenter, Melissa Kenter
Meslek(ler): Tiyatro ve sinema sanatçısı
Etkin yıllar: 1947-2012
Ödülleri:
Afife Tiyatro Ödülleri
1997 – 1. Afife Tiyatro Ödülleri – Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü
2002 – 6. Afife Tiyatro Ödülleri – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Altın Portakal Ödülleri
1966 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Bozuk Düzen

Hakkında

Müşfik Kenter ,9 Eylül 1932 doğumlu Türk tiyatro oyuncusu. Tiyatrocu Yıldız Kenter’in kardeşidir. Ablası ile birlikte Kent Oyuncuları’nı kurmuştur.

Diplomat Ahmet Naci Kenter ve Olga Cynthia’nın oğlu olarak 1932 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 1947’de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde eğitim gördü; okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.

Müşfik Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı ve İstanbul’a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Birlikte Küçük Sahne’de oyunlar sergilediler. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde biraraya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar.

1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu’nu kurdular. 1962’de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosu’nun binasının inşaatını tamamladılar. Tiyatroyu yapmaları için tüm paralarını ortaya koymaları, büyük bir turne ile Anadolu’yu gezmeleri ve bir koltuk satma kampanyası ile destek toplamaları gerekmişti. Seyircilerin pek anlamayacağı düşünülen oyunları sahnelemekten çekinmediler.

Bu bilgimizde dikkatinizi çekebilir:  Savaş Ay

İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller’den burslar alarak Amerika ve İngiltere’de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter, İngiltere, ABD, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi birçok ülkede oyunlar sergiledi.

Murathan Mungan’ın Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği Bir Garip Orhan Veli isimli tiyatro oyunu 25 seneden fazla süredir sergilemektedir. Bu oyun aynı oyuncuyla Türkiye’de en uzun süreli sergilenen eserlerden biridir.

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı`ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu.

Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali’nde, Bozuk Düzen filmiyle “en iyi yardımcı erkek oyuncu” ödülünü kazandı. Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı. Esin Şerbetçi, Mehlika Kenter ve Gülsüm Kamu ile evlenip ayrıldı. Son evliliğini Kadriye Kenter’le yaptı. İlk evliliğinden Mahmut ve Elvan, ikinci evliliğinden Melisa ve son evliliğinden Balam adlı dört çocuğu var.

Kenter, Haziran 2012’de konan akciğer kanseri teşhisinden sonra 15 Ağustos 2012 tarihinde saat 16:20’de akciğer kanseri nedeni ile tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Kenter’in naaşı 17 Ağustos 2012 tarihinde Kilyos Aile Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.

 Müşfik Kenter’in sinemada  Sema Özcan  ile başrollerini paylaştığı Sevmek Zamanı Filminden,
-ben seni değil resmini seviyorum.cümlesi ile o filmde insanları çok etkilemiştir.Hala da bu sahnenin videoları ve sesleri birçok radyo ve televizyon programına konu olmuştur.Hatta biz o videoyu “Videolar ” Kısmında (Hemen altta) ilk sırada yayınlıyoruz.Hatta Filmin tamamını da yayınlamaya çalışacağız!

Ödülleri

  • 1966 – 3. Antalya Film Şenliği – En İyi Erkek Oyuncu – Bozuk Düzen
  • 1993 – Olağanüstü Yorum Ödülü – Konken Partisi
  • 1997 – 1. Afife Tiyatro Ödülleri – Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü
  • 2002 – 6. Afife Tiyatro Ödülleri – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
  • 2005 – 8. Uluslararası Kukla Festivali Onur Ödülü
Bu bilgimizde dikkatinizi çekebilir:  PES 17'nin ilk 10dk'lık Oynanış Videosu

Tiyatro

  • Hür Adam
  • Nasrettin Hoca Birgün
  • Çözüm
  • Kuvayi Milliye
  • Huysuz İhtiyar
  • Anlat Şehrazat (Binbir Gece Hikayeleri)
  • Martı
  • Helen Helen
  • Lütfen Kızımla Evlenirmisin
  • İvanov
  • Nükte
  • Ramiz İle Jülide
  • Ver Elini Brodvey
  • Konken Partisi
  • Görünmez Dostlar
  • Van Gogh
  • Kim Kimi Kiminle
  • Kökler
  • Kahramanlar ve Soytarılar
  • Arzu Tramvayı
  • Vanya Dayı
  • Çöl Fresi
  • Buzlar Çözülmeden
  • Ders
  • İnsan Denen Garip Hayvan
  • Ayak Takımı Arasında
  • Sanalyeler
  • İçerdekiler
  • Salıncakta İki Kişi
  • Bedel
  • Üç Kız Kardeş
  • Bir Garip Orhan Veli
  • Üç Kuruşluk Opera
  • Kapıcı
  • Yarın Cumartesi
  • Öfke
  • Nalınlar
  • Mary-Mary
  • Antigone
  • Mikadonun Çöpleri
  • Cyrano De Bergerac
  • Hamlet
  • On İkici Gece
  • Deli İbrahim
  • Kel Oğlan : Ziya Demirel – Ankara Devlet Tiyatrosu – 1949

Filmografisi

  • Dişi Kurt (1960)
  • Sessiz Harp (1961)
  • Dişi Örümcek (1964)
  • Murtaza (1965)
  • Şeytanın Kurbanları (1965)
  • Sevmek Zamanı (1965)
  • Bozuk Düzen (1966)
  • O Kadın (1966)
  • Üç Arkadaş (1971)
  • Seni Kalbime Gömdüm (1982)
  • Hayallerim Aşkım ve Sen (1987)
  • Rumuz Goncagül (1987)
  • Piano Piano Bacaksız (1990) (sesiyle)
  • Kurtuluş (1991)
  • Lebewohl, Fremde (1991)
  • Moon Time (1994)
  • Dar Alanda Kısa Paslasmalar (2000)
  • Amerikalılar Karadeniz’de 2 (2006)

Dizi

  • Avrupa Yakası(2009)
  • Mevlana Aşkı Dansı (2008)
  • Sessiz Gemiler (2007)
  • Kapıları Açmak (2005)
  • Zümrüt (2004)
  • Şapkadan Babam Çıktı (2003)
  • Yasemince (2000)
  • Hayat Bazen Tatlıdır (1996)
  • Kurtuluş (1994)
  • Elveda Yabancı (1993)
  • Geçmiş Bahar Mimozaları (1989)
  • Ateşten Günler (1988)
  • Gecenin Öteki Yüzü (1987)
  • Emekli Başkan (1979)
  • Çöl Faresi (1977)
Bu bilgimizde dikkatinizi çekebilir:  Scarlett Johansson

Seslendirme

  • Tatlı Kahramanlar 1970’li yıllarda TRT televizyonunda klasik çizgi film dizisi Tatlı Kahramanlar’da “Bıcır ile Gıcır” adlı bölümde kedi Tırmık’ı seslendirdi.
  • ALF, 1980’li ve 90’lı yıllarda televizyon dizinde sevimli uzay yaratığı “Alf” karakterini seslendirdi.
  • Piano Piano Bacaksız. Tunç Başaran’ın yönetiği filmde dış ses olarak filmi, filmin küçük kahramanı Emin Sivas’ın ağzından seslendirmişti.
  • Galatasaray Futbol Kulübü’nün 2288 Forma ve Koleksiyon lansmanları sitesinde Galatasaray tarihini seslendirmiştir.
  • Angry Beavers adlı çizgi dizide Norbert’ı seslendirdirmiştir
  • Orhan Veli şiirleri
  • Astériks ve Oburiks: Görevimiz Kleopatra sinema filminde Büyüfiks karakterini seslendirmiştir.
  • Yaşlı Adam ve Deniz filminde İhtiyar adam.

 

Videoları

Sevmek Zamanı – Unutulmaz Sahne (ben seni değil resmini seviyorum)

Sevmek Zamanı (Full Film)

Işıl German – Aşkın Kederi (Sevmek Zamanı)
https://www.youtube.com/watch?v=eB8cpxfLAy0

Fotoğrafları

Kaynaklar

Kaynaklardan toplanarak derlenmiştir.

yeni-yil-agaci-ucuzyeni-yil-agaci-ucuz
MaksatReklam

Yılbaşı Yaklaşıyor!Sizin İçin Küçük Bütçeyle,Büyük Şeyler Alacağınız,Sanal Dükkan Keşfettik!

Yılbaşı Süsleri,Yılbaşı Hediyeleri ve Parti Malzemeleri Kadın hediyelik ürünleri çok ucuza gidiyor!

1 Yorum Var Sende Yorum Yap

1 Yorum

  1. ibrahim ibil

    ibrahim ibil

    12 Mart 2015 tarihinde 05:35

    Ünlünün biyografi sayfasındaki video hatası giderilmiştir.

Cevap Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MAKSATREKLAM

yukarı