Beslenme ve Diyet

Pek Fazla Bilinmeyen 5 Bitkisel Protein Kaynağı

instagram takipçi hilesi

Hayvansal besinleri tercih etmiyor ya da tüketmiyorsanız protein içerikli bitkisel besinleri kesinlikle sofranızda bulundurmanız gerekmektedir.

Vücudunuzun ihtiyacı olan proteinin hayvansal ürünler yerine birçok besin ürününden alabilirsiniz. Eğer sofranızda et , yumurta , süt ve süt ürünleri gibi hayvansal besinlere yer ermek istemiyorsanız , vegan ya da vejeteryan diyeti uyguluyorsanız proteinden kaçınarak beslenmek zorunda değilsiniz.

Yapılan araştırmalar sonucunda günlük protein ihtiyacı kadınlarda ortalama kırk altı gram , erkeklerde ise elli altı gram olarak belirlenmiştir. Peki almanız gereken günlük proteini bitkisel besinlerden nasıl sağlayabilirsiniz ?

Kinoa

kinoa nedir nasil kullanilir kinoa ile zayiflama

Tahıllara benzerliği ile popülerleşmesine rağmen aslında tohum grubuna giren kinaonın bu kadar ünlenmesi de boşuna değil. Kinoa , günümüzde ki en faydalı bitkisel protein kaynaklarından birisi olarak kabul görmektedir.

Bir bardak pişmiş kinoa yaklaşık 8 gram protein içeriyor. Aynı zamanda da glüten içermediğinden dolayı çölyak hastaları ya da glütensiz diyet yapanlar için harika bir pirinç ve makarna alternatifi. Kionayı karnabahar , brokoli ya da fasulye ile birlikte tükettiğiniz zaman hem protein açısından bol hem de pratik bir öğün sağlamakta.

Fasulye ve Mercimek

timthumb

Ülkemizde hemen hemen her rengini ve türlerini basit bir şekilde bulabileceğiniz baklagiller arasından özellikle de fasulye ve mercimek , besleyici ve doyurucu olmasının yanı sıra protein bakımından da oldukça zengin.

1 bardak pişmiş fasulye 15 gram , 1 pişmiş mercimek ise ortalama 17 gram protein içermekte. Ancak bazı amino asitlerin eskikliğinin olması tam olarak protein almanızı engelleyebiliyor. İhtiyacınız olan proteini tamamlayabilmek için kinoa ya da ekmek gibi başka protein kaynakları ile tüketmeniz gerekmektedir.

Yulaf

yulaf

Sabahları doyurucu ve besleyici bir öğün olarak yulafı tercih etmenin birden fazla yararı bulunmaktadır. Bunlardan birisi de sağlamış olduğu yüksek protein değer. 1 bardak pişmiş yulaf yaklaşık olarak altı gram protein sağlamakta. Kuru yemiş gibi diğer protein kaynakları ile birlikte tüketmekte faydalı olacaktır.

Badem

badem faydalari

Kuru yemişlerin arasında en fazla besin ve protein değerine sahip olan badem , tok tutucu özelliği ile acıktığını zaman imdadınıza yetişebilecek bir besin ögesi. E vitamini , fosfor , demir  , çinko , kalsiyum ve magnezyum açısından zengin olduğu gibi aynı zamanda da bir bardak badem 30 gram protein sağlamakta

Kabak Çekirdeği

ic kabak cekirdegi

Diğer çekirdek ve tohumlar kadar ilgi çekici olmamasına rağmen kabak çekirdeği oldukça besleyici bir bitkisel besin. Bunun yanı sıra protein bakımından da oldukça zengin. Bir bardak kabak çekirdeği ortalama 12 gram protein sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu