Biyografi

Tarık Akan

tarik-akan-43

Tarık Akan

Doğum adı :Tarık Tahsin Üregül
Doğum Tarihi :13 Aralık 1949
Doğum Yeri : İstanbul/Türkiye
Ölüm tarihi: 16 Eylül 2016
Eşi : Yasemin Erkut (1980-89)
Çocukları :  Barış Zeki (1986) ,Yaşar Özgür (1988) ,Özlem (1988)
Mesleği:  Oyuncu
Aktif yılları: 1971-2016
Başlıklar

Hakkında

Tarık Akan, babası emekli albaydır.Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsünden mezun oldu.1971’de Ses Dergisi’nin yarışmasında birinci seçilerek sinemaya girdi.

Uzun boyu ve yakışıklı görünümüyle kısa zamanda ün yaptı ve romantik jön rollerinin aranan oyuncusu oldu. Bu dönemde güldürülerde de oynayan Akan, çoğunlukla “Ferit” adlı karakterleri canlandırdı. 1970’lerin ikinci yarısından başlayarak, çeşitli toplumsal sorunların ağırlıkta olduğu, nitelikli ve iddialı filmlerde oynadı.

Kariyeri boyunca yüzü aşkın filmde rol alan Akan, Suçlu (1973), Maden (1978), Adak ve Sürü (1980), Pehlivan (1984), Üçüncü Göz (1989), Karartma Geceleri (1990) ve Gülüm (2003) filmlerindeki oyunculuklarıyla Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yedi kez kazandığı “En İyi Erkek Oyuncu” ile bu ödülü en çok kazanan oyuncudur. Sürü (1978), Adak (1979) ve özellikle Cannes Film Festivali’nde büyük ödülü kazanan Yol (1982) filmleriyle adını yurtdışında da duyurdu. Pehlivan’daki rolüyle 1985 Berin Film Festivali’nde jüri özel ödülünü kazandı.

1992’de Sinema Oyuncuları Derneği’nden (SODER) ayrılan sanatçıların kurduğu Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği’nin (ÇASOD) başkanlığına getirildi ve uzun süre bu görevi sürdürdü.

Sinema oyunculuğunun yanında siyasi olarak Sol görüşe yakınlığı ile tanınmaktadır. 2002 yılında 12 Eylül Dönemi hatıralarını içeren “Anne Kafamda Bit Var” isimli bir kitap çıkarmıştır. Devrimcileri övdükleri için Türkiye’de hapis cezasına çarptırılan sanatçılarla dayanışmak için yapılan yürüyüşe katıldı (2011).

1991 yılında daha önceleri kendisinin de okuduğu Taş Özel İlkokulu’nu yap işlet devret sistemi ile alarak Özel Taş Koleji’ni kurdu. Eğitim konusunda da diğer işlerinde olduğu gibi başarılı oldu. Aziz Nesin’in vefatından sonra görevini devir alan oğlu Ali Nesin’den vakıf başkanlığını devir aldı. Bodrum, Akyarlar’da Manço Kulüp yanında taştan bir Rum evini restore edip dostlarını da ağırladığı bir yazlık haline getirdi.

1986’da evlenip 1989’da boşandığı Yasemin Erkut ile olan evliliğinden üç çocuk babasıdır.

Yazları fırsat bulduğunda Bodrum Akyarlar’da manço kulüp yanında taştan bir Rum evini restore edip dostlarını da ağırladığı bir yazlık haline getirdi.

2015 yılında akciğer kanserine yakalandı. Tedavilerini olan Tarık Akan, Bodrum’daki evinde yaşamaya devam etti. 16 Eylül 2016 Cuma sabahı akciğer kanseri sebebi ile 67 yaşında yaşama veda etti.

Kitapları :
2002 – Anne Kafamda Bit Var”(12 Eylül Anıları)

Filmografisi:

  1. 1971 – Emine –Metin
  2. 1971 – Beyoğlu Güzeli –Ferit
  3. 1971 – Vefasız– Halil
  4. 1971 – Melek mi, Şeytan mı?– Sedat
  5. 1971 – Solan Bir Yaprak Gibi
  6. 1972- Sisli Hatıralar —Hakan
  7. 1972- Azat Kuşu
  8. 1972- Kaderimin Oyunu –Tarık
  9. 1972- Suçlu
  10. 1972- Para —Murat
  11. 1972- Aşkların En Güzeli –Ali Yanyalı
  12. 1972- Üç Sevgili –Ali
  13. 1972- Sev Kardeşim –Ferit
  14. 1972- Tatlı Dillim –Ferit
  15. 1972- Feryat —Ferdi
  16. 1973 -Yeryüzünde Bir Melek —Ömer
  17. 1973 -Umut Dünyası —Ahmet
  18. 1973 -Yalancı Yarim —Ferdi
  19. 1973 -Canım Kardeşim— Murat
  20. 1973 -Bebek Yüzlü —Murat
  21. 1973 -Oh Olsun —Ferit
  22. 1974- Hababam Sınıfı —Damat Ferit
  23. 1974-Esir Hayat —Mühendis Aydın
  24. 1974-Memleketim —Mehmet
  25. 1974-Kanlı Deniz —Ahmet
  26. 1974-Yaz Bekarı —Orhan Güven
  27. 1974-Mavi Boncuk —Yakışıklı
  28. 1974-Mahçup Delikanlı —Metin
  29. 1974-Boşver Arkadaş— Ferit
  30. 1975- Bizim Aile / Merhaba –Ferit
  31. 1975-Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı —Damat Ferit
  32. 1975-Ateş Böceği –Tarık
  33. 1975-Çapkın Hırsız– Orhan
  34. 1975-Gece Kuşu Zehra– Ferit
  35. 1975-Delisin– Ferit
  36. 1975-Evcilik Oyunu– Adnan
  37. 1975-Ah Nerede –Ferit
  38. 1976- Gizli Kuvvet
  39. 1976-Cani –Murat
  40. 1976-Kader Bağlayınca– Murat
  41. 1976-Öyle Olsun –Ferit
  42. 1976-Aşk Dediğin Laf Değildir– Yakup
  43. 1977- Şeref Sözü –Sedat
  44. 1977- Baraj– Orhan
  45. 1977- Bizim Kız –Murat
  46. 1977- Babanın Evlatları— Fırıldak Ömer
  47. 1977- Nehir
  48. 1977- Sevgili Dayım –Tarık
  49. 1978 -Maden —Nurettin
  50. 1978 -Seninle Son Defa –Uğur
  51. 1978 -Kanal —Kaymakam
  52. 1978 -Sürü —-Şivan
  53. 1978 -Lekeli Melek –Salih
  54. 1979- Adak –Müslüm
  55. 1979- Demiryol— Bülent
  56. 1981 -Deli Kan— Sefer
  57. 1981 -Herhangi Bir Kadın– Cemal
  58. 1981 -Yol –Seyit Ali
  59. 1982- Arkadaşım –Ali
  60. 1982-Kaçak –Habip
  61. 1983- Derman –Şehmuz
  62. 1983- Çocuklar Çiçektir
  63. 1983- Gecenin Sonu– Kadir
  64. 1983- Beyaz Ölüm –Yılmaz
  65. 1984- Pehlivan— Bilal
  66. 1984-Yosma —Kerem
  67. 1984-Damga
  68. 1984-Kayıp Kızlar –Komiser Yılmaz
  69. 1984-Alev Alev —Murat
  70. 1985- Bir Avuç Cennet –Kamil
  71. 1985-Kan Haydar –Ali
  72. 1985-Tele Kızlar –Şahin
  73. 1985-Son Darbe —Nazmi
  74. 1985-Paramparça —Tayfun
  75. 1986 -Halkalı Köle
  76. 1986 -Adem ile Havva –Münir Kozan
  77. 1986 -Acı Dünyalar– Yusuf
  78. 1986 -Ses
  79. 1986 -Kıskıvrak —Yılmaz
  80. 1986 -Beyoğlu’nun Arka Yakası– Haydar Rıza
  81. 1987- Yağmur Kaçakları
  82. 1987-Skandal —Çetin
  83. 1987-Su Da Yanar ( Film yönetmeni)
  84. 1987-Çark –Şener
  85. 1987-Kızımın Kanı —-Cemil
  86. 1988- El Kapıları
  87. 1988- Dönüş
  88. 1988- Üçüncü Göz — Tunç
  89. 1989- İkili Oyunlar
  90. 1989-İsa, Musa, Meryem
  91. 1989-Leyla İle Mecnun
  92. 1989-Kimlik
  93. 1990- Bir Küçük Bulut
  94. 1990-Devlerin Ölümü
  95. 1990-Berdel –Ömer
  96. 1990-Karartma Geceleri— Mustafa Ünal
  97. 1991- Bir Kadın Düşmanı– Ziya
  98. 1991-Uzun ince Bir Yol –Müşfik
  99. 1991-Siyabend ile Heco– Siyabend
  100. 1992- Taşların Sırrı —Kuray (TV dizisi)
  101. 1994 -Yolcu —Makasçı
  102. 1994 -Çözülmeler —Uğur
  103. 1995- Aşk Üzerine Söylenmemiş Herşey
  104. 1997- Mektup— Ragıp
  105. 1997- Antika Talanı Anlatım
  106. 1999 -Hayal Kurma Oyunları— Baba
  107. 1999 -Eylül Fırtınası —Hüseyin Efe
  108. 2002 -Gülüm— Ali
  109. 2002 -Abdülhamit Düşerken Mahmut —Şevket Paşa
  110. 2002 -Koçum Benim —Koç Can (TRT’de yayımlanmış TV dizisi)
  111. 2003- Vizontele Tuuba —Güner Sernikli
  112. 2004 -Gece Yürüyüşü —Sinan( TV dizisi)
  113. 2006 -Ankara Cinayeti —Kazım Orbay
  114. 2006 -Ahh İstanbul— Marmara Eşref( TV dizisi)
  115. 2009 –  Deli Deli Olma —-Mişka dede

Ödülleri :

  • 1973 Antalya Altın Portakal Film Festivali -En İyi Erkek Oyuncu <Suçlu> (Kazandı)
  • 1978 Antalya Altın Portakal Film Festivali -En İyi Erkek Oyuncu <Maden >(Kazandı)
  • 1980 Antalya Altın Portakal Film Festivali- En İyi Erkek Oyuncu <Adak ve Sürü> (Kazandı)
  • 1982 Cannes Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu <Yol> (Aday)
  • 1984 Antalya Altın Portakal Film Festivali-  En İyi Erkek Oyuncu <Pehlivan> (Kazandı)
  • 1985 Berlin Uluslararası Film Festivali-  Gümüş Ayı <Pehlivan> (Mansiyon)
  • 1989 Antalya Altın Portakal Film Festivali- En İyi Erkek Oyuncu <Üçüncü Göz> (Kazandı)
  • 1990 Antalya Altın Portakal Film Festivali -En İyi Erkek Oyuncu <Karartma Geceleri > (Kazandı)
  • 1992 Adana Altın Koza Film Festivali- En İyi Erkek Oyuncu <Karartma Geceleri> (Kazandı)
  • 1996 Antalya Altın Portakal Film Festivali -Yaşam Boyu Onur Ödülü
  • 2003 Antalya Altın Portakal Film Festivali- En İyi Erkek Oyuncu Gülüm (Kazandı)
  • 2006 Sinema Yazarları Derneği Ödülleri -Onur Ödülü
  • 2007 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği Ödülleri -Sinema Emek Ödülü

Videoları

https://www.youtube.com/watch?v=Fie04Ness1E

Bu bilgimizde dikkatinizi çekebilir:  Hulusi Kentmen

Maden Filmi – Tarık Akan ve Cüneyt Arkın

TÜRK SİNEMASININ JÖNÜ TARIK AKAN İLE RÖPORTAJ

Fotoğrafları

Kaynaklar 

Kaynaklardan Toplanarak Derlenmiştir.

yeni-yil-agaci-ucuzyeni-yil-agaci-ucuz
MaksatReklam

Yılbaşı Yaklaşıyor!Sizin İçin Küçük Bütçeyle,Büyük Şeyler Alacağınız,Sanal Dükkan Keşfettik!

Yılbaşı Süsleri,Yılbaşı Hediyeleri ve Parti Malzemeleri Kadın hediyelik ürünleri çok ucuza gidiyor!

1 Yorum Var Sende Yorum Yap

1 Yorum

  1. Magazine

    Magazine

    19 Eylül 2016 tarihinde 01:12

    Değerli oyuncu sanatçı Tarık Akan’ın biyografisi tekrar düzenlenmiştir.

Cevap Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MAKSATREKLAM

yukarı