Beslenme ve Diyet

Hangi Yiyecekler Zehirli Madde İçermekte?

instagram takipçi hilesi

Günlük hayatımızda severek yediğimiz gıdaların,bazıları ciddi sağlık sorunlarına neden olan zehirli maddeler içerebilir. Bu gıdaların bir kısmını neredeyse her gün tüketmekteyiz.Zehirli gıda demişken deniz ürünlerinde edindiğimiz bazı kötü  tecrübelerimiz olsa da genel olarak güvenli gıdaları tercih ettiğimizi söyleyebiliriz.Ancak güvenli diye bildiğimiz bazı yiyeceklerin sağlığımız açısından riskli olabileceğini biliyor muydunuz?

1.  Üzüm : Şarap Yapılan Meyvenin Yapraklarında Siyanür 

uzum yapragi zehirli mi

Mürver ağacının meyvesinden şarap yapılmaktadır. Fakat çok önemli olan hadise ise bunu yaparken karışmamasına çok dikkat edilmektedir.Mürver ağacının yaprakları ve olgunlaşmamış meyveleri de dahil olmak üzre,her tarafında  hidrojen siyanür bulunmaktadır. Fakat meyvelerinin pişirilmesi esnasında bu zehirli moleküller etkisini kaybeder.Bu yüzden de mürver reçeli güvenle yenebilmektedir.Lakin bu tedbirler alınmadığı takdir ise kötü sonuçlar doğabilmektedir.

1983’te 8 kişi helikopterle California’da bir hastaneye kaldırılır.Hastahaneye gelmelerinin sebebi ise tamamen mürver ağacıyla ilgili olduğunu söylesek! Anlattıklarına göre;  yabani mürver meyvesini ezip elma suyu, su ve şekerle karıştırıp kaynatmadan, meyve suyu niyetine içmişler. 15 dakika içinde; kusmalar başlamış, ve en fazla meyve suyunu içen kişi geceyi hastanede geçirmek zorunda kalmıştır.Sonunda hepside iyileşmişler.

Bu olayla da anlaşılacağı üzre,buna benzer yiyecekler  doğru saklandığı ve doğru pişirildiği sürece,herhangi tehlikesi bulunmamaktadır.

2. Işkın Otundaki (Yayla Muzu,Ravent) Tehlike

iskin zehirli mi

Bilinen adlarıyla Ravent, ışkın ya da yayla muzu ,bitkinin saplarından turta ve reçel yapılmaktadır.Ancak bu bitkinin de  yaprakları oldukça tehlikelidir.BBC Türkçe’nin haberine göre, 1919’da ABD’nin Montana eyaletinin başkenti Helena’dan bir doktor, bir tıp dergisinde ilginç bir vakadan söz ediyordu.

Bu habere göre;

Hamile bir kadın bitkinlik ve kusma şikâyetleriyle benzi solmuş bir halde hastaneye kaldırılmıştı. Kadının burnu kanamış, plasentasında kan kalmamış, pıhtılaşma sorunundan dolayı birkaç saat içinde kan kaybından ölmüştü.

Kadın önceki gece ışkın sapı ve yapraklarından yemek yapmış, kocası sap kısımlarını, kendisi ise daha çok yapraklarını yemişti. Kocası da bitkin düşmüş, ama ölmemişti. Doktoru kadının ışgın yaprağı zehirlenmesinden öldüğünü tahmin ediyordu. Bu yapraktaki oksalik asit (kuzu kulağı asidi) buna neden olmuş olabilirdi.

The Journal of the American Medical Association‘daki yazıda ise şöyle deniyordu: “Işkın yapraklarına bağlı bazı ölümlerden söz edildiğini biliyoruz. Savaş sırasında İngiltere’de yaprakların besin olarak kullanımı tavsiye edilmiş, ama ölüme neden olacak derecede zehirlenme tehlikesi fark edilince yaprak kullanımına karşı uyarı yapılmıştı.

Bu iki haberden de  anlaşılacağı üzre Işkının hem yaprakları hem de sapları oksalik asit içermektedir ancak yapraklardaki yüksek oran böbrek yetmezliğine neden olmaktadır.Yapraklarından epeyce yemek,ölümle sonuçlanmaktadır.

3. Patates ve Halüsinasyon

patates zehirli mi

Patates günlük hayatımızda yeri çok önemlidir ve neredeyse günlük tüketilen bir sebze türüdür. Patatesin zehir içerme  potansiyeline sahip olan bir diğer yiyecek türü olduğunda daha dikkatli olacağınızı umuyorum.

Patates, gün ışığında uzun süre kalan patatesin yüzeyinde, kimyasal tepkimeler sonucunda yeşillenme olabilmektedir.Sebebi ise filizlenmek üzere klorofil salgılanmasıdır.Bu esnada solanin denen bir madde de üretiliyor.Bu üretimin yani fazla solanin içeren patates yendiğinde yan etkileri görülmektedir.

Yine bu yiyecekle ilgili yan etkilerinden bir örnek ise şöyle; 

1978’de Londra’da 78 öğrenci patates yedikten sonra ishal, kusma ve başka şikayetlerle hastanelik olmuştu. Araştırmalar patateslerin birkaç ay depoda kaldığını ve yüksek miktarda solanin içerdiğini göstermişti.Bu vakayı ele alan bir İngiliz tıp dergisi, öğrencilerin bazılarında halüsinasyon ve kafa karışıklığının birkaç gün devam ettiğini, ama sonunda hepsinin iyileştiğini yazıyordu.

Fakat makalede daha önce yeşil patates yediği için ölenlere de rastlandığı, ama bunların zamanında hastaneye gitmeyen ve besin yetersizliği çeken insanlar olduğu belirtiliyordu. Solanin hücrelerdeki iyon kanallarının normal işleyişini sekteye uğratarak sinir sistemini etkiliyor. Zehirlenme vakalarında ilginç seğirmelere rastlanmasının nedeni bu olabilir. Solanin yüklü olduğu için yeşil patatesten, patates yapraklarından ve filizlerinden sakınmak gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu