Beslenme ve DiyetYemek Tarifleri

Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

fıstık ezmesi 2

Fıstık ezmesi, kas gelişimi döneminde rahatlıkla tüketilebilen, oldukça faydalı bir lezzettir. Hem spor hem de diyet yiyeceği olabilmektedir. Ancak kalorili bir yiyecek olduğu unutulmamalı ve ölçülü tüketilmelidir.

Fıstık Ezmesi Faydaları Nelerdir?

  • Fıstık ezmesi, içeriğinde E vitamini iye oldukça sağlıklı yağlar barındırmaktadır.
  • Bitkisel protein bakımından zengindir.
  • İçeriğinde bulundurduğu sağlıklı yağlar kalp dostudur ve kalbe iyi geldiği bilinmektedir.
  • İnsülin duyarlılığını arttırarak Tip 2 diyabet riskini azaltır.
  • Lif bakımından zengin olduğu için tokluk hissi verir.
  • Safra kesesinde taş oluşumunu engellediği görülmüştür.
  • Fıstık ezmesi, Niyasin bakımından da oldukça zengindir. Bu da Alzheimer hatalığının görülme riskini düşüren bir etkindir.

Görüldüğü gibi fıstık ezmesi çok fazla yarar sağlayan bir besindir. Ancak aşırı tüketiminde çeşitli problemlere yol açabileceği unutulmamalıdır. Her şeyin fazlasında olduğu gibi, fıstık ezmesinin fazlası da fayda değil zarar getirir.

fıstık ezmesi 1

Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Fıstık ezmesini evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde katkısız ve koruyucu maddesiz olacağından dolayı daha faydalı olacaktır. Yapımı ise oldukça basittir.

Fıstık ezmesi yapmak için güçlü bir blender’a ya da mutfak robotun ihtiyaç varır. Blender’da dakikalarca çekilmesi sonucunda fıstıklardaki yağ ortaya çıkacaktır. Bu da akışkan kıvamlı bir fıstık ezmesi yapmayı sağlar.

fıstık ezmesi 3

Fıstık Ezmesi Tarifi

Malzemeler

  • 250 gram tuzsuz, kavrulmuş yer fıstığı
  • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı (ya da zeytinyağı)
  • 2 yemek kaşığı keçiboynuzu özü (pekmez ya da bal da olabilir)

Yapılışı

Öncelikli fıstıklar dış kabuklarından ve iç kabuklarından tamamen temizlenir. Daha sonra mutfak robotunun içerisine koyularak yüksek devirde parçalanır. Bu işlem yaklaşık 10 dakika kadar sürer. Fıstıklar tamamen parçalanınca yağı yüzeye çıkacak ve akışkan bir hal alacaktır. Parçalama işlemini yaparken arada bir motoru durdurup dinlendirerek motorun yanmasını önleyebilirsiniz.

Sıvı bir hale gelen fıstıkların üzerine tatlandırması için keçiboynuzu özü, pekmez ya da bal ilave edilir. Daha sonra da kıvamını açmak için Hindistan cevizi yağı eklenir. Böylece sürülebilir bir kıvam elde edilmiş olur.

Fıstık ezmesini serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz. 1 dilim tahıllı ekmek üzerine sürüp muz dilimleri ile servi edilebilir. Afiyet olsun.

fıstık ezmesi 4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu