Kişisel Bakım

Parmaklar Neden Çıtlar?

instagram takipçi hilesi

Bazı insanlar her iki elinin parmaklarını birleştirerek ve onları gererek çıtlatırlar, yani ses çıkartırlar. Birçok insan parmaklardan gelen sesin kemiklerden geldiğini düşünür, hatta rahatsız olurlar ancak nedense bunu yapan kişiler hallerinden her zaman memnun görünürler.

En kolay ve çok çıtlatmış olduğumuz yerler vücudumuzda en fazla bulunan sürtünmeli eklem alanlarıdır. Bu tip eklem alanlarında, örnek olarak parmaklarda, iki kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsülü bulunmaktadır.

Parmaklar Neden Çıtlar?

Bu kapsülün içerisinde kemiklerin hareketleri esnasında buraları yağlayan bir sıvı yer alır. Bu sıvının içerisinde erimiş biçimde oksijen, karbondioksit ve nitrojen gazları yer alır.

Vücutta en kolay çıtlatabileceğiniz eklem yerleriniz parmaklarınızdır. Parmaklar gerildiği zaman ve eklem yerleri düzleştiği zaman bu kapsül de gerilir. İçerisinde bulunan sıvının azalır ve gaz kabarcıkları patlamaya başlar.

parmaklar neden citlar 3

Çıtlatıldığı zaman gelen ses bu seslerdir. Patlayan kabarcıklar sonucunda gazlar bu sıvıyı terk eder, sıvı daha genişler ve eklem yerlerinn hareket kabiliyetinin artmasına neden olur.

Eklem yerinin gerilmesi, bu kapsülün boyu ile sınırlıdır. Eğer parmaklarını çıtlattığınız anda röntgenini de çekerseniz eğer eklemin içerisinde oluşan gaz kabarcıklarını görebilmeniz mümkündür. Bu olay eklem yerinde ki hacmi ise yüzde yirmiye kadar arttırır.

Aynı parmaklarınızı tekrar çıtlatamazsınız. Bir süre beklemelisiniz. Çünkü gaz kabarcıklarının sıvı içerisinde tekrar oluşması zaman alır.

parmaklar neden citlar

Tüm bu açıklamalar, yapılan deneyler ile ispatlanmasına rağmen, yine de bu kadar küçük bir gaz miktarının bu kadar fazla bir ses çıkarabilmesinin sebebi hala bulunamamıştır. Bu sorunun da tatmin edici bir cevabı hala bulunamamıştır. Ayrıca yapılan detaylı çalışmalar sonucunda, çıtırdama sırasında iki farklı ses duyulmaktadır.

Birincisinin gaz kabarcıklarının patlaması olduğu biliniyor. İkinci sesin ise kapsülün uzama sınırına ulaştığı düşünülmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu