Yemek Tarifleri

Pirinç Pilavı Pişirmenin Püf Noktaları

instagram takipçi hilesi

pirinç pilavı 1

 

Pilav yapıyorsunuz ama pirinçleriniz diri mi kalıyor? Ya da her seferinde lapa oluyor, bir türlü ayarı tutturamıyor musunuz? O zaman size vereceğimiz püf noktalarını uygulayın. Hem göze hem damak zevkine hitap eden enfes bir pilavınız olsun.

 

pirinç pilavı

Pirinç pilavı, sofralarımızın vazgeçilmezlerindendir. Her türlü sulu yemeğin, tavuğun ya da etin yanına rahatlıkla pişirebiliriz. Hele ki kuru fasulye ya da nohut yemeği pişiriyorsak yanına pirinç pilavı yapmamız kaçınılmazdır. İçine şehriye, mısır, domates, vb. katarak damat zevkimize uygun çok çeşitli pilavlar yapabiliriz.

Aile içi bir yemekse pilavı tam tutturamamak çok da büyük problem değildir fakat misafirimiz varsa durum değişir. Misafirimize sunacağımız pilavın tane tane, parlak ve bembeyaz olmasını isteriz. Bunun için bazı püf noktalarını bilmenizde fayda var.

İlk olarak pirincinizi iyi seçin.

baldo pirinç kullanın

İyi bir pilav yapmak için tercihiniz her zaman baldo pirinç olsun. Çünkü baldo pirinç güzel şişip tane tane kalabilen pirinç türüdür. Bu sayede enfes bir pilav pişirebilirsiniz.

Pirinci ıslatın.

pirinçi ıslamak

Pirinci ıslatmadan da pilav yapabilirsiniz. Fakat en iyi sonucu alabilmek için 1-2 saat öncesinden ılık ve tuzlu suda ıslatırsanız pirinçleriniz daha güzel pişecektir. Eğer ıslatmamayı tercih ediyorsunuz o zaman dikkat etmeniz gereken bir nokta var; duru su akana kadar pirinçleri iyice yıkayın.

Tereyağı kullanın.

gerçek tereyağı

Sağlık açısından tüketmenizde bir sakınca yoksa ya da tadını sevmeyen bir aile üyesi veya misafiriniz yoksa tereyağı kullanabilirsiniz. Ama muhakkak söylemek gerekir ki zeytinyağıyla yapılan pilavın da tadı bir başka. Damak zevkinize uygun olarak tercihinizi yapabilirsiniz.

Suyunu eklemeden önce iyice kavurun.

iyi bir pilav için pirinçler iyi kavrulmalı

Yıkadığınız pirinçleri ocağa koyduktan sonra suyunu eklemeden önce kısık ateşte uzun uzun kavurun. Ne kadar iyi kavurursanız o kadar iyi bir pilav elde ederseniz. Pilavınızın tane tane olması açısından iyi kavurmak oldukça önemlidir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta alttan yukarı doğru karıştırmak. Böylece pirinçlerinizi kırmamış olursunuz.

Limon suyu ekleyin.

daha beyaz bir pilav için limon suyu ekleyin

Eğer pilavınızın daha beyaz olmasını istiyorsanız pilavı kavururken 1-2 damla limon suyu ekleyebilirsiniz. Böylece yağın verdiği sarılığı engelleyip daha beyaz bir pilav elde edebilirsiniz.

Doğru ölçülerle pişirin.

pilav ölçüsü

Ölçü, yemek yaparken genel anlamda önemlidir. Pilav içinse bilhassa önem taşır. İyi bir pilav yapmak için ölçünüz, 1 su bardağı pirinç için 1.5 bardak su eklemek olsun. Eklediğiniz su muhakkak kaynamış ve 1-2 dakika bekletilmiş olsun. Eğer pirincinizi önceden ıslattıysanız ölçüyü 1 bardak pirince 1 bardak su olarak kullanabilirsiniz. Eğer seviyorsanız, su yerine tavuk suyu ya da et suyu kullanabilirsiniz. Bunlar da pilavınıza ayrı bir lezzet katacaktır.

Fazla karıştırmayın.

pilavı fazla karıştırmayın

Suyunu kattıktan sonra pilavınızı uzun süre ve birden fazla karıştırmayın. Sadece ilk aşamada suyun eşit şekilde dağılmasını sağlamak için bir kez karıştırın. Daha sonra tencerenin ağzını kapatın.

Kısık ateşte pişirin.

pilav yapmanın püf noktaları

Pilavınızın lapa olmaması için kısık ateşte pişirmeniz gerekiyor. Aksi taktirde pirincin içinde yüzdüğü su çabucak buharlaşır ve lapa bir pilav elde edersiniz.

Kapağını açmayın.

pirinç pilavı pişirmek

Yüksek ateşte pişirdiğinizde su çabucak buharlaştığı gibi tencerenin kapağını açmak da buharın kaybolmasına neden olur. Pişme süresini uzatır ve pilavın lapa olmasına neden olur. Kapağını sadece suyunu çekmeye yakınken açın.

Demlenmeye bırakın.

pilavı pişirdikten sonra demlenmeye bırakın

Pilavınız piştikten sonra hemen servis etmeyin. Kapağın altına bir kağıt havlu koyarak kapatın. En az 20 dakika demlendikten sonra servise hazır gelecektir.

Kaynak
hamaratablaYemek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu