Eğitim

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılmalıdır?

instagram takipçi hilesi

2016-2017 eğitim öğretim yılının sona ermesi ile birlikte lise 4.sınıf öğrencilerinin girmiş olduğu YGS ve LYS sınavları da an itibariyle tamamlanmış durumda. Sınavlar kimilerine göre kolay, kimilerine göre zordu. Ancak geçmiş sınavların başarı durumuna göre konuşacak olursak YGS sınavı diğer yıllara göre zor, LYS sınavı ise son 8 yılın en kolay sınavıydı. Dolayısıyla bu yıl sıralamalarda ciddi değişiklikler olabilir. İnternet üzerinden sıralama hesabı yapılmasına imkan tanıyan pek çok internet sitesi sınav düzeyini göz önünde bulundurmadığı için öğrencilere sadece sıradan bir sıralama sonucu veriyor. Oysa ki emin olun bu yıl sıralamalar oldukça geri kayacak. Dolayısıyla aklınızda çeşitli üniversite planları olsun tabi ama üniversite konuşma işini tutarlılık açısından sıralamaların açıklanmasıyla birlikte yapmanızı öneriyoruz.

ic1

 

Nasıl Üniversite Tercihi Yapmalıyım?

 

Öncelikle tercih meselesinin ucu oldukça açıktır. 200 bin sıralamadaki bir öğrenci dahi kolaylıkla bir üniversite bulabilecekken 10 bin sıralamadaki bir öğrencinin bulacağı ve seçeceği bölüm çok daha prestijli ve tanınmış olacaktır. Dolayısıyla sıralama aralığınızda ve iyi üniversitelere girebileceğiniz bölümleri seçin ve listeleyin. Daha sonra tamamıyla kişisel zevklerinize uygunluğuna göre listeden üniversiteleri çıkarıp ekleyebilirsiniz. Elinizde kalan en son listede yaklaşık olarak 6-7 adet üniversite bölümü kalacaktır. Şimdi gelelim bunlar arasında bir değerlendirme yapmaya;

İlk olarak kesinlikle sadece meslekleri internetten araştırmayın. Çünkü internette anlatılanlar, genellikle rutin bir meslek sahibi olsa da atanamama gibi durumlardan bahsedilmemektedir. Bu yüzden mümkünse seçtiğiniz bölümü ve üniversiteyi tamamlamış, mesleğe atılan veya atılmak üzere olan kişiler ile iletişime geçerek çok daha tatmin edici cevaplar alabileceksiniz. Aldığınız cevaplar ile eminim ki listenizden 1-2 bölüm daha elenecek. En son ise elinizde kalan mesleklerin çalışma koşulları, gelir durumları gibi etkenleri göz önünde bulundurarak bir sıralama yapın. Tercih dönemleri  açıldığında da hiçbir rehber kişinin tercihlerinize etki etmesine müsaade etmeyin ve rehberlerinizi seçtiğiniz bölümler ile ilgili yorum yapmaya yönlendirin.

ic2

 

Sıralamam Kötü, Mezuna Kalmalı Mıyım?

 

Son zamanlarda televizyonlarda “İşsizlik oranı %13 oldu”, “Üniversite mezunları bile iş bulamıyor” gibi haberlere sık sık rastlar olduk. Bu durumu deneysel olarak ele  alalım. Örneğin sıralamanız 70 bin ve sıradan bir inşaat mühendisliği bölümü bitirdiniz. Boğaziçi’ni veya ODTÜ’yü bitiren bir öğrenci, KPSS’de kesinlikle sizin önünüzde olacaktır ki bu da atanamamanız anlamına geliyor. Dolayısıyla üniversite hayatınızı 1 yıl erteleyerek atanabileceğiniz bir üniversite tercihi yapabilir ve geleceğe doğru emin adımlarla yol alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu